Handpan geleide hoofd-nek massage en meditatie

 
 

Initiatiefnemer: UMC Amsterdam
Implementatie:
september 2018

Beschrijving project

In het kader van ‘look good, feel better’ ontvangen patiënten met een hematologische maligniteit van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum een handpan geleide hoofd – nek massage. De massage sessie duurt 45 minuten en wordt ondersteund met meditatieve muziek gespeeld op de Handpan of Hang. De begeleiding van de live muziek wordt op de patiënt afgestemd en is iedere sessie weer anders. Hierdoor komen patiënten in een andere sfeer waardoor er ruimte is voor persoonlijke aandacht, verwerking, ontspanning en emoties.

Resultaat

Patiënten ervaren de sessies als bijzonder. Ze geven vooral aan dat ze beter kunnen ontspannen en uit de ziekenhuissfeer komen. Ze zien deze rustpunten tijdens de behandeling als noodzakelijk bij het verwerken van wat ze door hun ziekte meemaken.

Reacties van patiënten waren: ontspanning na de sessie vast kunnen houden waardoor een vervelend onderzoek anders werd beleefd, sessie heeft geholpen bij verwerking van problemen, problemen een plek kunnen geven en de sessies hebben een ander gezichtspunt ontwikkeld op bepaalde problemen.

Invloed op de zorgprofessional

De sessies worden uitgevoerd door specialisten op massage/muziek gebied. De zorgprofessional binnen het ziekenhuis hoeven de patiënten alleen te attenderen op of informeren over dit project.

De zorgprofessionals zijn blij dat ze deze service kunnen aanbieden.

Invloed op zorginstelling

Het ziekenhuis biedt hematologie patiënten een unieke service. Dit project geeft een zeer positieve weerslag op hoe het ziekenhuis ervaren en gezien wordt door patiënten en hun naasten.

Initiatiefnemer

Hematologie Amsterdam UMC locatie VUmc

Contactpersoon project:
Jacco Besteman (verpleegkundige)
jack.besteman@vumc.nl

Overige projectleden:
Reiny Metz (schoonheidsspecialiste)