Kookboek en kookworkshop voor slokdarm kanker patiënten

 

Genomineerde 2019

Initiatiefnemer: Ziekenhuisgroep Twente
Implementatie:
januari 2017 boek, januari 2018 workshop

Beschrijving project

Voor patiënten met slokdarm kanker zijn hele dagelijkse dingen zoals eten en slikken heel ingewikkeld. Daarnaast kunnen ze door de therapie die ze krijgen te maken krijgen met het verliezen, veranderen of verminderen van hun smaak. Tijdens een oncologisch revalidatieprogramma deelden slokdarm kankerpatiënten tips met elkaar om in conditie te blijven, het slikken te vergemakkelijken, gewichtsverlies te voorkomen en misselijkheid tegen te gaan. Deze tips hadden zich in het leven van alledag praktisch bewezen en bleken nergens te zijn opgetekend.

De slokdarm-maag kliniek van Ziekenhuisgroep Twente in Almelo heeft daarom een kookboek voor slokdarmpatiënten gepubliceerd. In het kookboek staan recepten, verhalen en tips voor en door patiënten na de behandeling van slokdarmkanker. Ook verschillende professionals komen aan het woord over diagnostiek en behandeling van deze vorm van kanker.

In navolging van het boek zijn ook workshops voor patiënten gerealiseerd. Hierbij werden recepten uit het boek onder begeleiding van een kok en een diëtiste bereid. Betrokken artsen namen ok deel aan de workshop waardoor patiënten niet alleen met elkaar, maar ook met de artsen op een informele manier met elkaar in gesprek konden gaan.

Voor meer informatie over dit project kunt u ook kijken op:
https://www.zgt.nl/patienten-en-bezoekers/onze-specialismen/oncologisch-centrum/slokdarmkanker/kookboek-en-kookworkshop/

Resultaat

Patiënten ontvangen het boek voorafgaand aan hun operatie. Hierdoor kunnen ze vooraf zien dat het nuttigen van voedsel ook weer iets kan worden om van te genieten of tegenop te zien. Dit helpt hen bij het herstel van de behandeling. Patiënten lieten weten veel baat te hebben gehad van zowel het boek als de workshop.

Invloed op de zorgprofessional

Het boek en de workshop gaf de zorgprofessional een beter inzicht in de belevingswereld van slokdarm kanker patiënten. Ze ervoeren positieve ervaringen in de contacten met hun patiënten over het boek en de workshop.

Invloed op zorginstelling

Dit project geeft een zeer positieve weerslag op hoe het ziekenhuis ervaren en gezien wordt door patiënten en hun naasten. Daarnaast draagt het bij aan het vergroten van de toegankelijkheid van zorgprofessionals voor patiënten.

Initiatiefnemer

Ziekenhuisgroep Twente
Oncologisch Centrum ZGT
Zilvermeeuw 1, Postbus 7600
7600 SZ ALMELO

Contactpersoon project:
Ingrid Pasman (oncologie verpleegkundige)

Overige projectleden:
Ewout Kouwenhoven (chirurg-oncoloog)
Ronald Hoekstra (oncoloog)
Anton Vrij (MDL arts)
Corine van Dijk (dietiste)